Bitcoin

3 belangrijke statistieken laten zien dat stieren de Bitcoin-prijs controleren ondanks de weerstand van $12K.

Bitcoin prijs worstelt nog steeds om de $12K hindernis te overwinnen maar 3 belangrijke metrieken tonen dat stieren de controle hebben.

Bitcoin (BTC) prijs daalde deze week met maar liefst 10% en hoewel dit misschien eng is voor dagtraders, laat de 3-daagse grafiek zien dat de neerwaartse beweging nauwelijks een deuk heeft gemaakt in de huidige marktstructuur.

Dit geldt vooral als je bedenkt dat het $12.500 niveau niet is aangeraakt in meer dan 13 maanden. Momenteel maken analisten $16,000 prijsdoelen gedeeltelijk als gevolg van een CME-hiaat en de verwachting dat de Amerikaanse inflatie hoger zal oplopen.

Het bovenstaande diagram illustreert hoe onbeduidend de afgelopen tien dagen van negatieve prestaties zijn vanuit een breder perspectief. Bitcoin (BTC) heeft tot op heden een winst van 48% geboekt en er is geen bewijs van zwakte. De grootste dagelijkse daling in de afgelopen vijf maanden was -6,4% op 2 august.

Houders zijn onaangedaan door de recente volatiliteit

Terwijl kortetermijnhandelaren zich afvragen of de 28 CME futures en het aflopen van opties de dip in de afgelopen dagen hebben veroorzaakt, onthullen on-chain gegevens dat de houders robuuster dan ooit zijn geworden.

63% van de UTXO’s zijn al meer dan een jaar niet meer aangeraakt, iets zonder precedent. Deze houders werden geconfronteerd met een 53% dip in de dertig dagen die leiden tot 13 maart, maar zelfs de Black Thursday crash heeft hen niet verleid om hun BTC te verplaatsen.

Optionele markten vertonen weinig tekenen van stress

Optionsmarkten zorgen voor real-time sentiment van grote handelaren en arbitragehandelsdesks. De 25%-delta scheefheid is de primaire ‚angst en hebzucht‘ indicator voor optiemarkten, omdat ze meten hoe duur de bescherming tegen een ongunstige prijsschommeling is in vergelijking met een positieve prijsschommeling.

Deze putopties, die kopers de mogelijkheid bieden om Bitcoin Lifestyle op een later tijdstip tegen een vaste prijs te verkopen, zijn momenteel 6% duurder dan een vergelijkbare calloptie. Hoewel het instrument niet zo optimistisch is als het eerder deze maand gemeten prijsverschil van 13%, kan een 25%-delta scheefheidsindicator nog steeds worden geïnterpreteerd als bullish.

Top traders blijven netto-lang

Sommige beurzen leveren gegevens over de lange- tot korte-termijn netto-positionering van tophandelaren. Dit is een uitstekende manier om te meten of professionele traders bullish of bearish zijn.

Evenvenvenwel zijn de individuele termijnmarkten in evenwicht tussen kopers (longs) en verkopers (shorts), maar tophandelaren hebben meestal hun risico gespreid over meerdere markten.

Door deze cliëntposities samen te voegen, kunnen beurzen de netto exposure van tophandelaren bepalen.

Binance en OKEx-tophandelaren hebben sinds 27 juli een bullish houding aangenomen. Op zich is dit een indrukwekkende prestatie, gezien de scherpe $1.500 Bitcoin-prijsdaling op 2 augustus.

Minder liquidaties op termijnmarkten

Door het meten van termijncontractliquidaties tijdens negatieve prijsschommelingen kan men inschatten hoe kwetsbaar de kopers (longs) zijn. Men moet er rekening mee houden dat er de afgelopen drie maanden vier keer 9% of meer intraday prijsschommelingen zijn geweest.

Als deze handelaren met een 10x of hoger hefboomeffect waren betrapt, zouden ze al lang geleden met geweld zijn geliquideerd. Daarom zou de openstaande rente op futures enorm dalen.

De totale openstaande rente op BTC-futures is de afgelopen vijf maanden met 166% gestegen tot 4,8 miljard dollar. Deze gegevens leveren verder bewijs dat de walvissen niet worden geliquideerd door de recente 10% negatieve beweging.

Elke stierenloop heeft af en toe correcties

Tuurlijk zal er wat verkoopdruk zijn als Bitcoin (BTC) consolideert na de 28% rally die in de laatste twee weken van juli plaatsvond. Zelfs tijdens de massale 240% 3 maanden durende stierenloop die begin april 2019 begon, waren er vier gelegenheden van 9% of hoger correcties op korte termijn.

Nietemin blijven zowel on-chain data als top traders sentiment via derivaten bullish. Dit geeft aan dat de markt de komende weken de neiging heeft om ofwel neutraal ofwel opwaarts te bewegen.